ساخت استخر و پرورش ماهیان گرمابی وگلدفیش

استخرماهي.ماهيان گرمابي .گلدفيش

بیماریهای ویروسی گلدفیش ها و توصیه هایی چند دراین مورد

مقدمه:

به گزارش ایانا هر سال با نزدیک شدن به پایان سال و موعد خرید و فروش ماهی قرمز، بنا به آداب و سنن ایرانیان، مجموعه دامپزشکی، در زمینه کنترل بهداشتی تکثیر، پرورش و حمل و نقل ماهی قرمز، فعال بوده و نقشی چشمگیر در بالا بردن آگاهی عموم جامعه در زمینه بهداشت و مراقبت از این مهمان سنتی روزهای آغازین شروع سال نو داشته است. با ادامه اجرای این طرح، قطعا آگاهی عمومی دست اندرکاران پرورش و عموم جامعه، نسبت لزوم توجه و رسیدگی به مسایل بهداشتی این صنعت، افزایش یافته و دامپزشکی کشور را در حصول به اهداف عالی مورد نظر یاری می دهد.

همچون سالهای گذشته، مجموعه دامپزشکی کشور به منظور افزایش حاشیه ایمنی صنعت پرورش ماهی قرمز کشور و امنیت بهداشت عمومی جامعه، اقدام به اجرای سیستم کنترل بهداشتی و بررسی و مراقبت بیماریهای مهم در مراکز تکثیر و پوررش ماهی قرمز می کند تا در کنار بازدید مستمر و معمول مراکز تکثیر و پرورش آبزیان توسط ادارات کل دامپزشکی، این مراکز مورد بررسی و مراقبت ویژه قرار گیرند.

سازمان دامپزشکی کشور به عنوان متولی بهداشت و بیماریهای آبزیان در کشور امیدوار است که با تلاش و پیگیریهای مستمر و همه جانبه کارشناسان دامپزشکی، آرامش و امنیت را برای هموطنان عزیز فراهم آورد.

 


ادامه مطلب
+ نوشته شده در  ساعت   توسط mehdi_rajabi.dafsari  | 

روشهای تکثیر و پرورش گلدفیش

خانواده ماهی طلایی: شامل گلدفیش کالیکو، بلک مور، لاین هد، دم چادری، چشم آسمانی، چشم بادبادکی ( بابل آیز ) و انواع دیگر می باشد.
خانواده ماهی طلایی بسیار متنوع و از انواع زیادی تشیکل شده است و بیشترین طرفداران این ماهیها در ژاپن و چین هستند. تکثیر انواع ماهیهای طلایی بسیار آُسان انجام می گیرد و تخمها از مقاومت بالایی برخوردار هستند. سرسختی و مقاومت و زیبایی این ماهی ها باعث شده است روز به روز طرفداران بیشتری پیدا کنند و هر روز کارشناسان پرورش ماهی با استفاده از علم ژنتیک و وراثت، نژادها و گونه های جدیدی را تولید می کنند. تا کنون حدود 100 نوع ماهی طلایی بوجود آمده است. که فقط چند گونه از آنها به ایران آورده شده اند که تمام آنها با موفقیت تکثیر و پرورش یافته اند، برای تکثیر ماهیهای طلایی روشهای متعددی وجود دارد که عبارتند از :

۱- روش مصنوعی
۲- روش نیمه مصنوعی
۳- روش طبیعی

مقاومت ماهیها طلایی در مقابل درجه حرارت آب زیاد است بطوریکه در زمستان در زیر لایه های یخ زمستانی در کف استخرها براحتی درجه حرارت پایین آب را تحمل می کنند. ماهیها خونسرد هستند و همین امر باعث می شود در هر درجه حرارتی فعالیت متناسب با آن داشته باشند در واقع در تابستان که درجه حرارت آب استخر حدود 30 درجه سانتی گراد است ماهی های طلایی بیشترین فعالیت خود را دارند و به غذا و اکسیژن خیلی زیادی احتیاج دارند و به سرعت هم رشد می کنند و از اواخر پاییز که درجه حرارت پایین می آید فعالیت آنها خیلی کم می شود و مصرف غذا و اکسیژن هم به حداقل می رسد و در زمستان به پایین ترین حد ممکن می رسد. معمولاً در زمستان از ذخیره غذایی بدنشان مصرف می کنند که همین موضوع باعث کم شدن وزن آنها می شود. بطوریکه اگر یک ماهی 200 گرم در اوایل پاییز وزن داشته باشد در آخر زمستان حدود 160 گرم وزن خواهد داشت و حدود 40 گرم از وزن آن کاسته می شود. در آکواریم، ماهی های طلایی خیلی زود با هر شرایطی تطبیق می کنند و هر نوع غذایی را بخوبی می خورند. حتی غذاهای پس مانده بقیه ماهیها را در کف از لابه لای ماسه ها می مکند و ذرات ریز غذا را می خورند.
تحرک و جنب و جوش این ماهیها زیاد است و در مقابل بیماریها و امراض پوستی مقاوم و خیلی بندرت بیمار می شود. از طرفی چون پرخور و پرتحرک هستند، بعضی اوقات آب آکواریم را کدر آلوده می سازند که در اینصورت هر هفته بهتر است مقداری از آب آنها را تعویض کنید. اکسیژن مصرفی گلدفیشها خیلی زیاد است و باید همیشه اکسیژن آب ماهیهای طلایی تأمین باشد.

روشهای تکثیر و پرورش ماهیهای طلایی

1- روش مصنوعی


در ایران برای اولین بار از روش مصنوعی در کارگاه پرورش ماهی در رشت توسط محمدرضا شیخیان با موفقیت انجام شده است. در روش مصنوعی باید حوضچه های مخصوصی برای مولدین آماده ساخت که دارای سیستم فیلتر و اکسیژن دهی و ورودی و خروجی آب مرتب باشد و بخوبی قابل کنترل و از قبل آماده و مجهز باشد.
در حوضچه های مخصوص ماهیهای نر از ماهی های ماده بطور جداگانه نگهداری می شوند. از قبل کلیه وسایل و آکواریم ها و ابزار کار آماده و مهیا می شود. در روش مصنوعی طریقه تخمگیری کاملاً بصورت مصنوعی انجام می شود. یعنی ماهی ها هرگز همدیگر را نمی بینند و یا تماسی با هم ندارند. ابتدا ماهیهای مولد باید وزن شوند و به ازای وزن هر ماهیها مقدار هورمون هیپوفیز یا هورمون HCG طبق دستور بصورت محلول درآید و با سرنگ مقدار لازم به هر ماهی تزریق شود. برای ماهی های ماده 24 ساعت قبل از تخم گیری فقط در یک نوبت میزان هورمون تزریق می شود ولی برای ماهی های نر بهتر است مقدار محاسبه شده هورمون در دو نوبت و بفاصله 12 ساعت تزریق شود. بعد از 24 ساعت ماهی های مولد آماده هستند ابتدا ماهی ماده را آزمایش می کنیم، اگر تخمها رسیدگی کامل پیدا کرده باشند برای تخمگیری با احتیاط و به آرامی از دو طرف پهلوی ماده با فشار ملایم تخمها به بیرون هدایت می شوند و داخل یک ظرف قرار می گیرند. سپس از دو عدد ماهی نر استفاده می کنیم و اسپرم گیری می شود. این عمل را گشن گیری یا تخمگیری به روش مصنوعی هم می گویند. حالا با ملایمت تخمها را با اسپرمها مخلوط می کنیم که بهتر است از یک پر استفاده شود تا تخمها صدمه نبینند. سپس تخمهای داخل ظرف را با محلول آب نمک 7/0 % شستشو می دهیم که معمولاً حدود پنج دقیقه باید شستشو را انجام دهیم و همانطور با ملایمت تخمها را با اسپرم نرها مخلوط می کنیم. تا تمام تخمها بخوبی بارور شوند. بعد از آن چون تخمها چسبندگی دارند و تا زمانیکه با آب نمک شستشو می دهیم این خاصیت چسبندگی کم است. حالا باید تخمهای بارور شده را به آکواریم هایی که از قبل آماده ساخته ایم منتقل سازیم. در هر آکواریم تعداد مشخصی بطور تقریبی تخم رها می سازیم، بعد داخل هر آکواریم یک شعله اکسیژن قرار داده می شود و مقداری داروی متیلن بلو با غلظت 1/0 % اضافه می شود تا از خرابی تخمها و شیوع و حمله قارچها جلوگیری بعمل آید. ماهیهای مولد بعد از پایان کار به حوضچه ها بر می گردند و برای نوبت بعدی بخوبی تغذیه و نگهداری می شوند.
تخمها درداخل آکواریم بعد از 48 ساعت باز می شوند و بتدریج لاروها به دیواره آکواریم می چسبند. لاروها همراه خودشان کیسه زرده دارند که تا سه روز از آن تغذیه می کنند و در این مدت به هیچ غذایی احتیاج ندارند. معمولاً از صبح روز چهارم لاروها اشتهای زیادی برای خوردن غذا دارند. نوزادان میگوی نمکی بهترین غذا برای آنها بحساب می آیند. لاروها هر چه بزرگتر می شوند باید مقدار غذا و محل نگهداری متناسب با آنها باشد و تمیزی آب لاروها و رقم بندی بچه های ماهی طلایی در هر 15 روز یک نوبت باید انجام شود. در روش مصنوعی نکات بسیار مهمی وجود دارد که حتماً باید مورد توجه قرار گیرد.
1- محل تزریق هورمون باید بین برانشی و باله پشتی و در وسط بدن ماهی بصورت عضلانی زده شود و حداکثر نیم سانتی متر سوزن سرنگ بداخل بدن ماهی وارد شود.
2- فاصله زمانی تزریق برای ماده ها نرها رعایت شود.
3- مقدار محلول هورمون باید دقیق محاسبه شود و برای هر ماهی به اندازه تعیین شده تزریق شود.
4- کلیه لوازم باید کاملاً تمیز، استریل و ضد عفونی باشند.
5- قبل از انجام تخمگیری ( گرفتن تخم و اسپرم ) حتماً از باروری و رسیدگی کامل تخمها و اسپرمها باید باید مطمئن بود.
6- اشخاص مبتدی از این روش استفاده نکنند.
7- حتماً از افراد آگاه، متخصص و کارشناس پرورش ماهی کمک بگیرید. بدلیل حساسیت و دقت لازم در موقع انجام و تشخیص باروری تخمها و اسپرم به تنهایی عملیات را انجام ندهید.




2- روش نیمه مصنوعی :


در این روش مانند روش مصنوعی تمام کارهای مربوط به تزریق هورمون هیپوفیز یا HCG به مولدین انجام می شود. به جای اینکه با روش مصنوعی تخمها و اسپرم گرفته شود. از اینجا به بعد را بصورت طبیعی ماهیها در کنار یکدیگر قرار می گیرند و بصورت طبیعی با تعقیب و گریز همدیگر و با فشارهایی که ماهیهای نر از دو طرف به پهلوی ماهی ماده وارد می آورند باعث می شوند ماهی ماده تخمهایش را رها سازد و همزمان نرها هم بصورت طبیعی و با میل خودشان اسپرمها را رها می سازند و در چندین نوبت تعقیب و گریز هر نوبت تعداد زیادی تخم رها می شود. معمولاً چند ساعت طول می کشد تا تخمگیری انجام شود. در این روش بهتر است ماهی های ماده و نر بصورت گروهی و به نسبت 5 به 7 در کنار هم قرار بگیرند چون نتیجه تخمگیری بهتر خواهد شد.
چنانچه در آکواریم تخمگیری صورت می گیرد بهتر است تعداد ماده یک عدد و تعداد نرها 2 عدد باشند. در روش نیمه مصنوعی چون نیمی از کار توسط ماهی ها باید انجام شود و چون ماهی ها هم علاقه شدیدی به خوردن تخمهایشان دارند بنابراین باید چاره کاری اندیشید تا تخمها از دسترس مولدین دور یا پنهان شوند. می توان ماهیها ی مولد را داخل قفس توری قرار داد و یا با انبوه گیاهان طبیعی یا مصنوعی آکواریم را پوشانید که تخمها در لابلای گیاهان استتار شوند و یا از چشمه های تور عبور کنند.
بعد از پایان تخم ریزی که معمولاً ماهیها دیگر میلی به تعقیب همدیگر نشان نمی دهند از آکواریم خارج شوند و به محل نگهداری انتقال داده شوند. در این روش معمولاً هر 15 روز یکبار می توانید از ماهی های تخمگیری کنید. در مدت 15 روز بهتر است ماهیهای ماده از نر جداگانه نگهداری شوند و با بهترین روش ممکن آنها را تغذیه نمایید.


3- روش طبیعی در آکواریم یا حوضچه

الف- روش قفس توری
ب- روش استتار

راحت ترین و ساده ترین طریقه تکثیر و پرورش ماهیهای طلایی روش طبیعی است. همانطور که گفته شد، بهتر است مولدین ماده و نر از همدیگر جدا نگهداری شوند و به بهترین شکل ممکن تغذیه شوند. آب سالم و اکسیژن کافی داشته باشند. ماهی های طلایی در آکواریم یا حوضچه می توانند تخمگیری نمایند. محل تخمگیری باید از قبل کاملاً آماده و مهیا باشد و درجه سختی آب هم بین 10 تا 15 درجه باشد. تعداد ماهی های مولد باید متناسب با آن باشد. مثلاً اگر در یک آکواریم 40 * 35 *70 سانتی متر قرار است تخمگیری انجام شود بهتر است از یک ماهی ماده و دو عدد ماهی نر استفاده شود. چنانچه در حوضچه 1*1*4 متر قرار است تخمگیری شود بهتر است از 10 عدد ماهی ماده و 14 عدد ماهی نر انتخاب و مورد استفاده قرار بگیرد. در محل تخمگیری هرگز به ماهیها غذا داده نمی شود چون غذا دادن علاوه بر اینکه آب را آلوده می سازد باعث فساد و خرابی تخمها نیز می شود و رشد قارچها را همراه خواهد داشت که خود قارچها هم باعث از بین رفتن بقیه تخمهای باقیمانده خواهند شد و در نتیجه غذا دادن در مکان تخمگیری مولدین باعث از بین رفتن تمام تخمها خواهد شد.


الف- روش قفس توری
در این روش قفس توری داخل مکان تخمگیری آکواریم یا حوضچه قرار می گیرد. ( معمولاً قفس متناسب با مکان تخمگیری ساخته می شود ) چشمه های تور باید آنقدر درشت باشند که تخمها براحتی از آن عبور کنند. بطوریکه ماهیهای مولد از آن چشمها نتوانند به بیرون از قفس توری بیایند. بهتر است ماهیهای ماده را در ساعت 12 ظهر داخل قفس قرار دهید تا فرصت داشته باشند با محیط انس بگیرند و در آنجا با آرامش احساس امنیت کنند و در واقع محل را انتخاب و مورد پسند قرار بدهند. بعد از 3 الی 4 ساعت نرها به داخل قفس گذاشته می شوند. بهتر است چند شاخه گیاه طبیعی یا مصنوعی داخل قفس قرار بگیرد تا برای ماهیها محیط طبیعی تر جلوه کند و به امنیت و آرامش ماهیها بیشتر کمک کند. ضمناً گیاهان می توانند محرک و راه انداز خوبی برای تخم ریزی باشند. یادآوری می شود در مکان تخم گیری هرگز غذا داده نشود. محل تخم گیری آکواریم یا حوضچه باید دارای آب با سختی مناسب بین 10 تا 15 درجه DH از قبل آماده شده باشد و در همان بعدازظهر نرها را در قفس قرار دهید. ماهیهای نر خودشان را به ماده ها معرفی می کنند و با حرکت نزدیک و چسبیده و آنها تمایل به تخمگیری یا بی میلی خودشان را ابراز می کنند و بهتر است بصورت طبیعی نور کم و به تاریکی شب ختم شود و هرگز آنشب روشنایی را نباید روشن کنید تا ماهیها بتوانند شب را در آرامش استراحت کنند تا فردا در سپیده دم صبح ابتدای روشن شدن هوا، ماهیهای نر با تعقیب ماهیهای ماده به تخمریزی بپردازند. هر ماهی ماده که اعلام آمادگی کند با دو عدد ماهی نر و گاهی هم بیشتر عمل تخمریزی را شروع می کنند.
ماده ها و نرهای دیگر یکی بعد از دیگری به جمع آنها می پیوندند و طولی نمی کشد که تمام ماهیها تعقیب و گریز را شروع می کنند و تخمها بصورت انبوه پاشیده می شوند و به آرامی به کف و دیواره ها می چسبند.
بعضی ماهیها تخم خوره های حرفه ایی هستند که بر می گردند و تعدادی تخم را قبل از اینکه توری عبور کنند می خورند. که این مسئله اصلاً مهم نیست. چون آنقدر تخم زیاد می ریزند که خوردن تعدادی از آنها هیچ اثری نخواهد داشت. بلکه باعث تشویق و علاقه مندی آنها خواهد شد که در نوبت بعدی بخوبی تخمگیری با تمایل شدیدتری انجام می دهند. چون بصورت غریزی متوجه می شوند سهمی از آن تخمها نصیب خودشان خواهد شد. در هر صورت هیچ گونه مزاحمتی یا ممانعتی از ادامه تخم ریزی نباید صورت بگیرد. معمولاً تخم ریزی حدود 5 ساعت ادامه خواهد داشت و در پایان سطح آب کف می زند و آب کدر و شیری رنگ می شود. دیده شده است، بعضی از ماهیهای ضعیف تر بر اثر فشار زیاد تلف شده اند و گاهی آنقدر صدمه می بینند که بیمار می شوند و هرگز در آینده برای تکثیر مناسب نخواهند بود که در این صورت بهتر از اینگونه ماهیها را از دور خارج کنید.
با مشاهده تخمها و با ساکت و آرام شدن ماهیها باید با حوصله آنها را از آنجا خارج کنید و با حوصله و آرامش کارهای لازم را در کمال خونسردی و با دقت تمام انجام دهید.
1- ماهی های ماده را از ماهیهای نر جدا کنید و هر گروه را به محل خودشان انتقال دهید و مکان نگهداری مولدین باید از قبل آماده شده باشد.
2- در صورتیکه آب خیلی شیری و ابری رنگ شده است بهتر است مقداری از آب را با آب مناسب که همان شرایط را دارد تعویض کنید. می توانید از یک فیلتر برقی کمک بگیرید و چند ساعت فیلتر داخل آب کار کند تا آب را شفاف و زلال کند.
3- مقداری داروی متیلن بلو به آکواریم تخمها اضافه کنید. معمولاً ( 1/0 % ) رنگ آب باید آبی آسمانی شود بنابراین بهتر است دارو را قطره قطره اضافه کنید و رنگ آب زیاد آبی پررنگ نشود دارو باعث جلوگیری از رشد و حمله قارچها به تخمها خواهد شد.
4- اکسیژن آب تخمها باید کافی باشد. معمولاً دو روز طول خواهد کشید تخمها باز شوند و روز سم لاروها به دیواره و وسایل داخل آب می چسبند. در این مرحله بهتر است قفس توری از آنجا خارج شود. مواظب باشید لاروها چسبیده به قفس تور با تکانهای آرام رها شوند معمولاً تا روز ششم ( یعنی سه روز بعد از چسبیده شدن ) لاروها هیچگونه غذایی نمی خواهند. در این سه روز لاروها زیر شکمشان کیسه زرده ایی دارند که از آن تغذیه می کنند و احتیاج به هیچ غذایی نخواهند داشت.
صبح روز چهارم ( سعی صبح روز هفتم از زمان تخم ریزی) که لاروها چهار روز عمر دارند کاملاً شنای آزاد پیدا کرده اند و کیسه زرده آنها هم کامل جذب بدنشان شده است. از اینجا به بعد لاروها احتیاج به غذا دارند که اهمیت بسیار زیادی دارد. باید روزانه چهار نوبت به لاروها غذا داد. بهترین غذای زنده در این مرحله نوزادان میگوی نمکی هستند که از قبل باید تدارک دیده باشید. لاروها خیلی پرخور و با اشتها هستند و خیلی سریع رشد می کنند بطوریکه رشد روزانه آنها را با چشم می توان مشاهده کرد بعد از چند روز لاروها باید به مکان جدید و بزرگتر که از قبل آماده شده است انتقال داده شوند. بطور متوسط برای هر متر مربع سطح آب باید 500 عدد لارو ماهی در نظر گرفت. ارتفاع آب باید 30 سانتیمتر باشد ولی چنانچه در حوضچه پرورش ماهی رها شده اند در مدت یکماه ارتفاع بتدریج بالاتر می آید و در آخر یکماه به یک متر خواهد رسید. اکسیژن، فیلتر، نور و تغذیه مناسب همواره باید مورد توجه باشد. بسیار دیده شده است بر اثر آلودگی آب، کمبود اکسیژن محلول در آب تعداد زیادی از لاروها در روزهای اول تلف شده اند.
در پروش ماهی طلایی یک مشکل بزرگ که تعداد بچه ماهی ها را کم می کند، هم جنس خواری بچه گلدفیش های بزرگتر است. بین آنها خیلی زود اختلاف اندازه بوجود می آید و آنهایی که بزرگترند بچه ماهیهای کوچکتر را خیلی راحت می خورند. بهمین منظور بهتر است هر 15 روز یک نوبت بچه ماهی ها را رقم بندی کنیم و آنهایی که هم اندازه هستند یعنی بزرگترها با همدیگر و کوچکترها هم با همدیگر نگه داری کنیم.
بعضی اوقات 500 عدد لارو ماهی طلایی در مدت 15 روز آنچنان تفاوت اندازه پیدا می کنند که به 3 اندازه رشد می کنند. یعنی حدوداً هر 170 عدد به یک اندازه رشد می کنند. که معمولاً بزرگ متوسط و ریز هستند. آنها که بزرگ و درشت تر شده اند ( به آنها شاه تخم یا شاه ماهی می گویند) در صورتیکه مخلوط با بقیه باشند و رقم بندی نشوند شروع به خوردن کوچکترها و ریزها خواهند کرد و همین رویه ادامه پیدا می کند تا اینکه حداکثر 100 عدد خیلی بزرگترها باقی خواهند ماند و معمولاً سه ماه که بگذرد دیگر اندازه ها بزرگ شده و همدیگر را کاری نخواهند داشت. عمل رقم بندی و اندازه کردن بچه ماهی های طلایی معمولاً باید تا شش ماهگی ادامه پیدا کند. در موقع رقم بندی اکثر پرورش دهندگان، ماهیها را از نظر رنگ، نژاد، گونه از نظر باله ها و چشم طبقه بندی و جدا می کنند. مثلاً بچه ماهیهایی که دارای دم خراب و فقط یک دم دارند و اصطلاحاً به آنها تک دم گفته می شوند در همان ابتدای کار از ردیف پرورش خارج می کنند چون ارزش اقتصادی ندارند و بعد از چند ماه زحمت، بچه ماهیهای زشت و بی قواره ایی پرورش یافته است. اغلب کارگاه های پرورش ماهی دقت لازم را در مورد این مسائل.دارند.


در روش استتار گیاهی محلی که قرار است در آنجا تخمگیری صورت گیرد. داخل آکواریم یا حوضچه را با انبوه گیاهان طبیعی و مصنوعی کف و بالا را بطور کامل پوشش می دهند. تا تخمها در لابه لای آن استار شود. در مدتی که مولدین سرگرم تخمریزی هستند تعداد کمی از تخم ها خورده می شود. پس از اتمام کار تخمریزی مولدین شروع به خوردن تخمها می نمایند. بنابراین باید مراقبت لازم انجام شود تا در پایان تخم ریزی مولدین از آنجا خارج شوند و همانند روش قبل بقیه مسائل را انجام داد. روش سنتی که در ایران رایج است و بیشتر برای ماهی قرمز هفت سین شب عید انجام می دادند بدین صورت است. در استخرهای پرورش ماهی قرمز ابتدا کف استخر را با انواع جاروهای کوهی و یا خارهای کوهی بصورت بسته بندی درست می کنند و در سرتاسر کف استخر چیده می شود و برای هر استخر 10 عدد ماهی ماده و 14 عدد ماهی نر قرار می دهند و معمولاً در اوایل بهار اینکار انجام می شود و در طی سال فقط روزانه مقداری نان خشک روی سطح آب می اندازند تا ماهیها را به سطح آب بیاورد و نور آفتاب آنها را قرمز کند و در پایان سال اوایل اسفند تمام استخر را خالی می کنند، ماهیهای تولید شده را بفروش می رسانند و تعداد ماهی مادر را دوباره به استخر رها می کنند و مجدداً برای سال بعد بهمین روش کار را ادامه می دهند که در این روش نتیجه تکثیر و پرورش در پایین ترین حد ممکن خواهد بود. البته روش سنتی اصلاً قابل قبول نیست و هیچکدام از اصول تکثیر و پرورش در آن رعایت نمی شود و به نسبت تخم ریزی که انجام می شود، تعداد لاروها در پایان سال بسیار پایین است. در واقع در پایین ترین حد ممکن تولید خواهد شد. چنانچه از روش قفس توری استفاده شود درصد بیشتری تولید خواهد شد

+ نوشته شده در  ساعت   توسط mehdi_rajabi.dafsari  | 

گلدفيش(ماهي قرمز،ماهي طلايي،ماهي گلي،ماهي حوض)Gold Fish

ماهی قرمز -   Gold Fish

 نام‌های دیگر: (ماهی طلایی، ماهی گلی، ماهی حوض ، گلدفيش ) گونه‌ای ماهی از سردهٔ کپورچه‌ها است.

. نام علمی: Carassius auratus gibelio , Bloch

 

 

 

 

پراکنش: در ایران در حوضه‌های دریای خزر، دریاچه ارومیه، هامون سیستان و رودخانه کارون می‌باشد. انتشار این ماهی توسط انسان صورت گرفته و به این علت این ماهی در رود خانه‌های اروپا دیده می‌شود. موطن اصلی آن معمولاً در سیبری و جنوب شرقی آسیاست ولی هنوز در این مورد عقاید مختلف و گوناگونی وجود دارد.

از این ماهی ماهیان حوض طلایی و سایر انواع آن مانند دم چادری، سر شیری و چشم تلسکوپی که در چین و ژاپن پرورش داده می‌شوند به وجود آمده‌اند. در قرن ۱۷ این ماهی یه عنوان ماهی تزئینی وارد اروپا گردید و از آن هنگام پرورش این ماهی در ایتالیا، جنوب فرانسه و پرتغال معمول گشته‌است. به علاوه این ماهی به طور وحشی نیز در رود خانه‌های جنوب اروپا پراکنده و انتشار یافته‌است.

.ویژگی‌های پیکرشناختی: دندان حلقی یک ردیفی(۴-۴)؛ بیشینه درازا ۳۵ (میانگین ۱۸) سانتی متر؛بیشینه وزن تا ۲۵۰۰ (میانگین ۱۹۷) گرم؛ بدن این ماهی از نظر شکل ظاهری شبیه ماهی کپور و ماهی برکه‌ای می‌باشد.شکم و پهلوها نقره‌ای فام و باله دمی فاقد خال‌های سیاه است. تعداد فلس بر روی خط جانبی آن ۳۲-۲۸ عدد و اولین کمان آبششی در انواع رشد یافته دارای ۵۰-۳۹ عدد خار می‌باشد. دهان نیمه تحتانی است؛ فلس‌ها بزرگ و ضخیم و دندانه دار است. پرده صفاق آنها تیره‌است.

.تغذیه: همه چیز خوار است.

.زیست‌شناسی: این ماهی در آب‌های ساکن و تقریباً ساکن با سرعت ناچیز که پوشیده از گیاهان آبزی و دارای بستر نرمی می‌باشند زندگی کرده و غالباً همراه ماهیان برکه‌ای دیده می‌شوند. نکته بسیار جالب درباره زیست شناسی این ماهی این است که این ماهی می‌تواند از تخم‌های لقاح نیافته نیز به وجو آید. در واقع بعد ار تخم ریزی، اسپرم (این اسپرم می‌تواندمتعلق به ماهیان نر همین زیرگونه یا اسپرم سایر کپور ماهیان باشد)وارد تخم می‌شود ولی با آن ترکیب نشده، از بین می‌رود و تنها باعث تحریک تخم شده و شروع به تقسیم می‌کند. از تخم‌هایی که عمل لقاح در آن‌ها انجام نگرفته‌است فقط ماهیان ماده به وجود می‌آیند. چنین تولید مثلی را Gynogenese می‌گویند. بنابر این ماهیان ماده نیز قادر به حفظ و بقای نسل خود می‌باشند.

رشد ماهی حوض نقره‌ای در کشورهای اروپای شرقی، سریع بوده و در بعضی نقاط پرورش این ماهی معمول است. این ماهی هنگامی که در سن ۴-۳ سالگی دارای طول ۲۰-۱۵ سانتی متر است بالغ می‌شوند. هنگامی که مواد غذایی فراوان باشد این ماهی در اواخر سن ۲ سالگی بالغ می‌گردد. که ماهی غیر بومی و در مقابل شرایط نامساعد محیطی مقاوم است؛ اکثرا ماده زا هستند و در ۳-۴ سالگی بالغ می‌شوند.

زمان تخمریزی بر حسب دمای آب ماه‌های فروردین و اردیبهشت و دمای اّب مناسب برای تخم ریزی ۲۲-۱۸ درجه سانتی گراد می‌باشد.

تعداد تخم‌ها ۳۸۰-۱۶۰ هزار عدد می‌باشد که در سه مرحله افشانده می‌شوند و دوره انکو باسیون آن‌ها ۷-۵ روز می‌باشد. لاروها دارای بدنی شفاف هستند به طوری که به آسانی می‌توان اندام‌های داخلی آن‌ها را مشاهده نمود. لاروها توسط غده‌هایی که در سر داند خود را به گیاهان آبزی می‌چسبانند و پس از طی دوره آرامش و جذب کیسه زرده، شروع به تغذیه از پلانکتون‌ها می‌کنند. رنگ بدن این ماهیان ابتدا خاکستری یا سبز زیتونی است ولی پس از چند ماه و برخی از آن‌ها پس از ۲ سال تغییر رنگ می‌دهند. تغییر رنگ در بعضی از آن‌ها کم ودر برخی اصلاً دیده نمی‌شود.

. ارزش اقتصادی: این ماهی جهت تزئین پارک‌های ملی و آکواریوم‌ها بسیار مناسب است و از این نظر مورد توجه می‌باشد

 

1. نام گروه ماهیان : گلد فیشها

2. خانواده: cyprinidae

3. نام ماهیان : انواع مختلف گلدفیش، شامل دم چادري، مرواریدي، کله شیري، کلاه قرمز، کالیگو، بلکمور و کوي میباشد.

4. طول حداکثر: 10 سانتی متر 5. سطح شنا: کلیه سطوح آب

6. مکانهاي جاگیري :میان سنگها،گیاهان و مواد شناور

 7. نور مناسب: روشن ، بدون تابش مستقیم آفتاب

8. همزیستی: سازگاري کامل با تمام ماهیان

9. تغذیه: غذاي خشک، کرم زنده، دافنی و ...

10. خصوصیات فیزیکوشیمیایی : دما 19 درجه سانتی گراد سختی آب 12 درجه  ph  7.6

11 . دشواري نگهداري: آسان

12 . رفتار و نوع تولید مثل : از گونه هایی است که به لحاظ شکل ظاهري و رنگبندي تنوع و زیبایی زیادي داشته و حرکات ناموزون زیبایی را از خود بروز می دهند. تخم ریز، در شرایط مصنوعی تکثیر شده و جزو ماهیان مقاوم براي نگهداري میباشد.

جهت حفظ رنگ می توان با تغذیه آنها از گیاهانی مانند اسفناج ، نخود فرنگی،کلم  و  . . . استفاده کرد. ابتلاي آنها به بیماریهايباکتریایی از سایر گونه ها تقریباً بیشتر است. براي رسیدگی جنسی آنها باید از تزریق هورمونهاي محرك جنسی بهره گرفت.

 

گلدفيشها رنگهاي متنوعي داشته و در شكل باله و فرم بدن و فرم چشم و .... تفاوتهايي با يكديگر دارند.شايد شناسايي انواع مختلف و طبقه بندي آنها به راحتي امكان پذير نباشد خصوصا كه دائما انواع جديدي با در هم آميختن ن‍ژادي گونه هاي موجود بوجود مي آيند.

گلدفیشها را بر اساس شش معیار میتوان طبقه بندی کرد که عبارتند از :
1- مشخصات سر
2- شکل چشمها
3- شکل بدن
4- نوع فلس
5- نوع باله پشتی
6- نوع باله دمی
شايد يكي از مناسبترين روشها براي شناسايي و طبقه بندي انواع گلدفيشها اين باشد كه آنها را بر اساس شكل و نوع باله هايشان و خصوصا باله دمي طبقه بندي كنيم . از اين نظر ميتوان مهمترين انواع موجود را به شكل زير طبقه بندي كنيم.

 


ادامه مطلب
+ نوشته شده در  ساعت   توسط mehdi_rajabi.dafsari  | 

چگونگي دريافت پروانه پرورش ماهي

مراحل مختلف و مدارک مورد نیاز جهت صدور پروانه های آبزی پروری

 ( گرمابی ، سردابی ، مداربسته ، محیط محصور ، ماهیان زینتی )

  

  صدور موافقت اصولي

 

   1.     تقاضاي صدور موافقت اصولي پرورش آبزيان طبق فرم موجود

   2.     تكميل فرم اطلاعات متقاضي جهت صدور موافقت اصولي

   3.     بازديد از محل مورد تقاضا و تكميل فرم اظهارنامه كارشناسي

   4.     مدارك مورد نياز جهت صدور موافقت اصولي

      -        فرم تقاضاي صدور موافقت اصولي

     -        مدارك شخصي(عكس ، فتوكپي پايان خدمت يا معافيت ، فتوكپي شناسنامه )

     -       مدارك شركت (اساسنامه ، آگهي تاسيس ، روزنامه رسمي ، مدارك شخصي اعضاي هيئت مديره )

     -        فرم اطلاعات متقاضي

     -        اظهارنامه كارشناسي

     -        نتايج آزمايش آب و خاك

     -        فرم تعهد كارمند نبودن

    5.     درصورت موافقت كميسيون صدور پروانه

   6.     صدور موافقت اصولي

 

 مرحله دوم

   صدور پروانه تاسيس

 

   1.     تقاضاي صدور پروانه تاسيس

   2.     مدارك مورد نياز صدور پروانه تاسيس

      -        تقاضاي صدور پروانه تاسيس

     -        رونوشت موافقت اصولي (داراي اعتبار)

     -        گواهي سازمان محيط زيست

     -        گواهي عدم ممنوعيت تبديل اراضي

     -        قرارداد يا مجوز برداشت آب

     -        قرارداد بهره‌برداري از آب

     -        گواهي اداره كل دامپزشكي

     -        طرح اجرائي

     -        نقشه‌هاي اجرائي

     -        تعهد نامه رعايت موارد قانوني

     -        اسناد مالكيت مورد قبول(سند رسمي، بنچاق،قولنامه،مبايعه‌نامه ، تقسيم‌نامه) يا گواهي واگذاري زمين مورد نظر مراجع ذيربط

تبصره: در مورد زمين‌هاي استيجاري باارائه اجاره‌نامه به مدت 10 سال

     -        ارائه گواهي طي دوره آموزشي و ترويجي عمومي پرورش ماهي

    3.     در صورت موافقت كميسيون صدور پروانه

   4.     صدور پروانه تاسيس

   5.     تقاضاي صدور پروانه بهره‌برداري

 

 

 مرحله سوم 

   صدور پروانه بهره‌برداري

 

   1.     تقاضاي صدور پروانه بهره‌برداري

   2.     مدارك مورد نياز جهت صدور پروانه بهره‌برداري

      -        تقاضاي صدور پروانه بهره‌برداري

     -        رونوشت پروانه تاسيس داراي اعتبار

     -        تكميل فرم گزارش كارشناسي مبني بر اتمام عمليات ساختماني طبق طرح و نقشه مصوب

     -        ارائه گواهي دوره آموزشي و ترويجي تكميلي پرورش ماهي

    3.     در صورت موافقت كميسيون صدور پروانه

   4.     صدور پروانه بهره برداري

 

+ نوشته شده در  ساعت   توسط mehdi_rajabi.dafsari  | 

نحوه پاك كردن ماهي

 

نحوه پاك كردن ماهي

هر نوع ماهي ، درسته ، با سرودم يا فيله ويا تكه تكه شده را بايستي قبل از پختن بخوبي شست وتميز نمود وعمليات زير را انجام داد:

 

شكم آنها را خالي نموده باله هاي آنها را ببريد بريدن باله ها بيشتر براي زيباتر جلوه دادن ماهي طبخ شده است. ماهي بدون سرودم نه تنها اشتها آور است بلكه سرخ کردن آن هم آسانتر است.

در ماهيهائي كه داراي باله خار مانند هستند, بايستي ابتدا اين زوائد بريده شوند در غير اينصورت خارها ممكن است دستها را زخمي نمايند. اسكلت استخواني اتصال باله ها به بدن ماهي ، بايستي به دقت وبا احتياط جدا شود.

 

ـ بريدن باله ها : ماهي را از پهنا روي تخته آشپزخانه خوابانده وبا قيچي تيز باله هاي پشتي , شكمي , مخرجي وسينه اي آنرا ببريد

 

اگر ماهي داراي خارهاي تيز است , بهتر است با يك چاقوي نوك تيز در امتداد طرفين باله ها شكافي بوجود آورده وباله ها را از اسكلت استخواني آن جدا نماييد

 

ـ تراشيدن فلسها : دم ماهي را با دست چپ نگه داشته وبا چاقوي معمولي ويا لبه اره اي كه در دست راست داريد فلسها را با حركت چاقو از دم به طرف سرماهي پاك كنيد(براي جلوگيري از پاشيدن وپراكنده شدن فلسها به اطراف مي توان ماهي را در ظرف بزرگ پرآب قرارداد وفلسها را داخل آب پاك كرد.)پس از تراشيدن فلسها ، ماهي را خوب شستشو دهي. د

 جدا كردن استخوانهاي ماهي

 براي بيرون آوردن استخوانهاي ريز ماهي بايستي ابتدا با چاقو غشايي را كه آنها را احاطه نموده است , جدا نمود. اينكار را مي توان در مورد ماهيهايي كه داراي تيغهاي بزرگ هستند مانند ماهي كپور , سفيد , آزاد وغيره انجام داد.در مورد ماهيهائي كه تيغهاي ريزتري دارند آنها را بايستي با دست جدا كرد.

 

جدا كردن تيغهاي جانبي

 براي اين منظور ماهي شكم باز شده كامل را آنقدر باز مي نمائيم تااستخوانها وتيغهاي پشتي وجانبي كه داخل عضلات قراردارند وبوسيله غشاء پوشيده اند معلوم شوند.غشاء را با چاقو جدا كرده وتيغها را يك يك با دست از ستون مهره جدا مینماییم.

براي جدا كردن ستون مهره ها با قيچي آشپزخانه ستون مهره ها را از نزديكترين نقطه به سرماهي ببريد. سپس قسمت بريده شده را با دست راست گرفته وبا احتياط آنرا به طرف دم كشيده وجدا نمایید از اين زوائد مي توانيد براي تهيه سوپ استفاده کنید .

 

تخليه امعاء واحشاء

 براي انجام اين عمل به دو طريق مي توان عمل كرد

روش اول

 

بريدن شكم ماهي بوسيله قيچي : به كمك قيچي يا يك چاقوي تيز شكافي از سر به طرف دم ايجاد (يا از مخرج به طرف سر)وامعاء واحشاء ماهي را بيرون مي آورند.كليه ماهي را كه به شكل خون تيره لخته شده ودر امتداد تيره پشتي ماهي قرار دارد با چاقو تراشيده وبا آب سرد درون ماهي را كاملاً شستشو دهيد

روش دوم

 خالي كردن شكم از طريق بريدن برانشها : اگر مي خواهيد ماهي را شكم پر طبخ نمائيدمي توانيد امعاء واحشاء آنرا از طريق برانشها تخليه نمائيد. براي اينكار عمليات زير را انجام دهيد:

انگشت اشاره دست راست را خم كرده وآنرا از شكاف برانش داخل گلوي ماهي فرو برده وامعاء واحشاء وبرانشها را تخليه نمائيد(در اين عمل احتياط شود انگشت شما زخمي نگردد).پس از خارج كردن امعاء واحشاء ماهي را با آب شستشو دهيد. براي تخليه امعاء واحشاء از طريق بريدگي كه درناحيه بين برانشها وزيرگلوي ماهي بوجود مي آيد نيز مي توان عمل كرد

 

طرز فيله كردن ماهي

 - بريدن باله ها وايجاد شكاف در شكم ماهي از دم به طرف سر

- تخليه امعاء واحشاء

- شستشوي درون ماهي

جهت درآوردن فيله ها, ماهي را به شكم روي تخته آشپزخانه قرارداده (پشت ماهي به طرف سمت راست شما باشد)وبا يك چاقوي تيز از قسمت پشت در امتداد ستون فقرات برشي ايجاد نموده تا به استخوان كمر ماهي برسد

سپس ماهي را به يك طرف خوابانده در امتداد شكاف برانش وعمود بر شكاف اول شكافي ديگر ايجاد نموده واز طرف سر طوري چاقو را روي استخوانهاي ماهي بطرف دم حركت دهيد تا فيله يك طرف جدا شود وبراي فيله طرف ديگر ماهي عمل اول را تكرار كنيد در حين عمل ماهي را ثابت نگهداريد

استخوانهاي بزرگ ماهي را براحتي مي توان درآورد,در مورد استخوانهاي ريز مي توانيد با جدا كردن غشاي اتصال استخوانها با چاقو آنرا جدا كنيد

در صورت تمايل جهت كندن پوست ماهي مي توانيد اين فيله ها را كمي روي شعله گاز حرارت دهيد. دراينصورت كندن پوست آسانتر است

 

روشهاي كلي طبخ آبزيان

 

آب پزكردن

 صحيح ترين روش براي طبخ ماهي , آب پز كردن آن در آب , شير, يا هر نوع مايع ديگراست.براي اين منظور بايد ما هي در حرارت زير نقطه جوش پختـه شود, يعني هرگز آب يا شيـر داخل ظرف نجوشد . معمولاً زمان لازم براي طبخ ماهي با اين روش كمي طولاني تر از روشهاي ديگر است. پس از آب پز كردن ماهيـان استخواني , با كمك چنگال استخوان هاي موجود را جدا كرده و از گوشت خالص ماهي در تهيه خوراك هاي مختلف از جمله كتلت , كباب كوبيده , استانبولي , پلو , ماكاروني وغيره همانند گوشت گوساله وگوسفند استفاده نمائيد

 سرخ كردن ماهي

 اين روش طبخ براي ماهيهاي كوچك كه گوشت نرم ولطيفي دارند مناسب است .بهتر است از روغن مايع استفاده شود.اين ماهي ها را ميتوان به وسيله سبزي هاي معطر و ادويه مزه دار كرد

جوشانيدن

اين روش منحصراً براي سوپ بكار مي رود. اين روش سبب ميشود تمام عطر وطعم ماهي به سوپ منتقل گردد , به همين منظور ماهي را بعد از تميز كردن وكندن فلسها درسته با استخوانها وزوائد (بدون امعاء واحشاء) بكار مي برند

  

بخارپز

 ماهي را روي يك بشقاب يا كاغذ آلومينيومي كه روي آنرا كره ماليده ايد قرارداده وسپس آن را روي ظرفي كه در آن آب به آهستگي مي جوشد بگذاريد تا بتدريج با بخار آب پخته شود. در این نوع طبخ ، ماهـي بايد تازه بوده وبه اندازه كافي به آن ادويه وسس اضافه گردد. اگر از ادويه وسس مناسب استفاده نشود, ماهي طبخ شده از مزه وطعم چنداني برخوردار نخواهد بود

 طبخ آرام وسرخ كردن ماهي درفر

 دراينگونه طبخ , تمامي ماهيها را در فر قرار ميدهيم . گاهي ماهي برروي بستري از انواع سبزيجات معطر قرار مي گيرد وگاهي نيز در سوپ ماهـي وهمچنين كره وروغن مايع پخته مي شود. درجه فررا در حد متوسط قرار داده تا ماهيها به آرامي پخته شوند

 كباب كردن ماهي

 ماهيهاي كوچك وچاق مانند قزل آلا، بچه آمور يا كپور براي كباب كردن مناسب تر هستند براي اين منظورنخست بوسيله چاقو دردو طرف ماهي بطور مورب چند برش ايجاد كرده وحدود 5 دقيقه آن را در مايع نمك ، فلفـل وآبليمو قرار مي دهيم وسپس به ماهـي روغن مايع ماليده , هر طرف ماهي را نزديك به 10 دقيقه روي آتـش كباب مي كنيم وقتي كه رنگ ماهي كمي تيـره شد، استخوان ستون فقرات به راحتي از گوشت جدا مي شود وماهي كاملاً پخته وآماده سرو خواهد بود

 

ريزه كاري هاي غذاي ماهي

 به هنگام پخت ماهي ، نخست به ماهي نمك بزنيد،سپس ماهي را سرخ يا كباب کنید براي آنكه به هنگام سرخ شدن ماهـي به ظرف نچسبد، نخست روغن را كاملا داغ کنید سپـس ماهي را از قسمت گوشت آن در روغن قرار دهيد. اگر ماهي را نخست از قسمت پوست آن در روغن قرار دهيد باعث جمع شدن ماهي مي شود  خوردن ماهي هايي كه رنگ گوشت آنها به طور كامل زرد يا سياه است ، به معده آسيب رسانده و باعث روان شدن شكم ميشود  به هنگام خوردن گوشت ماهي، روي آن آب ليمو ترش تازه بريزيد. اين كار بوي ماهي را از بين برده و از بروز بيماري هايي كه بدليل كهنگي گوشت بوجود مي آيد ، جلوگيري ميكند  براي از بين بردن بوي ماهي در آشپزخانه، به هنگام پخت ماهي كمي پوست پرتقال يا ليمو عماني روي حرارت قراردهي  پس از پاك كردن ماهي،دست هاي خود را با آب ليمو و نمك بشوييد. با اين كار دست شما بوي ماهي به خود نميگيرد

نکاتي چند در زمينه آماده سازي ، طبخ و نگهداري ماهي و آبزيان

 نحوه آماده کردن و طبخ ماهي و آبزيان تاثير مهمي بر خواص تغذيه اي آنها دارد توجه داشته باشيد که آلودگي اوليه ماهي و آبزيان تاثير مهمي در بهداشت آنها دارد بنابراين در نگهداري اين محصولات غذايي چه در خانه و چه در مراکز صيد و فروش و نيز به هنگام حمل و انتقال آن رعايت نکات بهداشتي ضروري است چنانچه آماده سازي و طبخ ماهي و آبزيان نامناسب باشد موجب هدر رفتن قسمت مهمي از خواص تغذيه اي آنها مي شود.

براي آماده سازي و طبخ آبزيان بهتر است به نکات زير توجه نماييد :

1 - براي طبخ بهتر است ماهي را به قطعات نازک تقسيم نماييد تا حرارت به صورت يکنواخت به تمام قسمت هاي گوشت ماهي برسد

2 - از مصرف نمک زياد در هنگام طبخ به قطعات ماهي خودداري نمایید

3- ماهی يخ زده را هرگز در داخل آبجوش يا گرم قرار ندهيد زيرا ارزش تغذيه اي آن به مقدار زيادي کاهش مییابد

4 - برای طبخ ماهي و آبزيان فريز شده (يخ زده) بايد حتماً چند ساعت آن را در يخچال نگهداري کنيد تا يخ آن کاملاً ذوب شود و سپس اقدام به طبخ نمایید

5 - قبل از فريز کردن ماهي بايد حتما شکم آنرا تخليه نموده و آنرا بخوبي تميز کرده و شستشو دهید.

6 - از قرار دادن ماهي تميز نشده و نشسته در فریزرز جدا خودداري کنید.

7- چنانچه عادت به مصرف ماهي سرخ کرده داريد بهتر است از حرارت بالا جهت سرخ کردن آن استفاده نکنید.

از مصرف روغن زياد به هنگام سرخ کردن ماهي جدا خودداري نمایید

براي سرخ کردن ماهي و آبزيان بايستي از روغن مايع مخصوص سرخ کردن استفاده کنيد و روغن حاصل از سرخ کردن ماهي و آبزيان را به دور بريزيد و از چند بار حرارت دادن روغن جدا خودداري نمایید بهتر ر است براي حفظ سلامت هر چه بيشتر خود را به تدريج به مصرف ماهي بخار پز, کباب شده يا آب پز عادت دهيدماهي و آبزيان به علت دارا بودن خواص تغذيه اي بسيار مناسب و مفيد, تاثير مهمي در پيشگيري از بيماريها دارند پس بهتر است دو بار در هفته در برنامه غذايي همه افراد گنجانده شود.

+ نوشته شده در  ساعت   توسط mehdi_rajabi.dafsari  | 

سوف نقره اي

اطلاعات عمومی سوف  نقره ای:

    سوف نقره ای یک ماهی استرالیایی است که محل زندگی آن آب شیرین در سیستم آب رودخانه ای است.آنهادارای دهان کوتاه ودم بلند هستند ومتاسفانه سوف نقره ای در محیط وحشی هستند وبه دنبال آ ن آنهاازهم استفاده می کنند.

 یکی از مسئله های اصلی این است که انها بیشتر در پشت سدها سرریزها وروی رودهای اصلی هستتند.از جمله آنهااحتیاج به آب گرم وشرایط سیل وکوچ به رودخانه را دارند.تخم ریزی در قسمت نزدیک رودخانه وپرورش آنها هم نیز در همین مکان صورت می گیرد.

فصل تخم ریزی در تابستان اتفاق می افتد وآنها  به جریان برای تخم ریزی وکوچ کردن نیاز دارند.وماده های پرکاربه ازای هر کیلوماهی 150000 تخم در آن وجود داردومشکل آن است که تخم ها به طور منفی شناورهستند وبه بستر می چسبند وساکن می شوند.این خوب است که آنها با جریان قوی حرکت کنند واین باعث می شود که تخم ها توسعه یابند .وآن بهتر است که تخم ها خودشان در طول بستر بغلتند نه به کمک جریان آب.اگرتخم ها به جریان نیفتند وحرکت نکنند توسعه نمی یابند. این است مشکل سوف نقره ای  ودلیل آن این است که کاهش بسیار چشمگیری درپرورش دارد .

رودخانه ها وقتی طغیان می نمایند شرایط دلخواه برای تکثیر ایجاد مینماید. موقعی که رودها کامل جریان دارند بقا تخم صورت می گیرد.

 

پرورش سوف نقره ای          

سوف نقره ای یکی ازگونه های پرورشی خارق العاده وگونه اصلی آب شیرین در استرالیااست وصنعت پرورش سوف نقره ای باعث می شود صدها تن رشد   داشته باشیم ودرمغازه های استرالیا ورستوران بسیار یافت می شود وبخاطر این است که پرورش آنها روبه توسعه است وتجارت زیادی روبه این ماهی است ودر کشورهای آسیایی نیز زیاد یافت می شود.ودررستوران ها برای ماهی زنده قیمت های خوبی پرداخت می شود.پرورش دهنده های حالابه فکر پرورش این ماهی هستند برای اینکه بازار خوبی دارد وآینده ی خوبی برای پرورش دهنده ها به همراه دارد.

به هر کس اجازه داده می شود که سوف نقره ای را بدون اجازه یا تاییدی رشد دهد واگرمی خواهد آن را بفروشد احتیاج خواهد داشت که توسط (دی- پی-ای) یا شیلات توزیع داده شود.

در(ان –اس –دابلیو)اجازه داده نمی شود که برای پرورش سوف نقره ای آب بند بسازند و در مزرعه بفروشند.عموما در استخرهای خاکی پرورش داده میشود .وطراحی این استخرها برای پرورش کاملا تخصص یافته است.

عموماسوف نقره ای درهرهکتار5000 کیلوگرم برداشت می کنیم تراکم های بالاترهم می شود انجام داد واما ممکن است مخاطرات احتمالی به تمام محصول رخ دهد.

 سوف نقره ای به مدت دوسال رشد کرده وبرداشت می کنند سوف نقره ای در قفس رشد داده می شود وروش مناسبی برای پرورش است.پرورش در قفس راه آینده ای به نظر می رسد سوف نقره ای در تانک ها وبا روش بازگردش رشد می کند ودر این روش آب حالت چرخشی دارد وآب تصفیه وتمییزمی شود مردم زیادی سوف پرورش می دهندوتولیدیک مقدارتعجب آوراست .

اصلاح نژادسوف نقره ای   

ما سوف نقره ای را درغذا های دریایی ثابت پرورش می دهیم ماازترکیبی از ماهیان تخم گذار برای بدست آوردن بهترین کیفیت زادوولد ممکن استفاده می کنیم مایک انتخاب ازوراثت شناختی کاباتلاقی واقعی بهترین بچه ماهی های انگشت قدراداریم وآن هاقوی هیکل ورشد سریعی دارند .

ماهیان تخم گذار درمزرعه نگه می دارند وآن هارااز مزرعه می گیرند وآن هارابه محل تخم ریزی می بریم برای اصلاح نژاد.

سوف های بالغ زنده را باغذای طبیعی تغذیه می کنیم وغذارابه صورت پلت های مخصوص فراهم می کنیم این نکته ضروری است که ماماهیان تخم گذارمناسب وسالم رانگه داریم .سوف نقره ای تابستان پرورش می دهندووابسته هستندبه اینکه کجا نگهداری می شوند ماهرسال متوجه تغییر کوچکی درفصل تخم ریزی هستیم که زودترشروع شده وزودتربه پایان می رسد به هرصورت معتقد هستند که با تغییرات آب وهوایی بارور شدن ماهیان مابازمستانی آرام وتابستانی گرم به این تغییرات پاسخ می دهند .

ماماهی رااز مزارع می گیریم چنان چه نیاز داشته باشیم برای این منظور از چند نوع روش به کار می بریم  اگر مقدارکمی بخواهیم ازقلاب ماهی گیری وتکه میگو به عنوان کرم استفاده می کنیم اگرمامقدار زیادی بخواهیم باتورهای بزرگ دریک سطح آبی ویک آبگیرآرام وحتی یک جویبار ماهی می گیریم آن هارا به محل تخم ریزی برای اصلاح نژاد ازتانک 1400 لیتری می برندسوف نقره ای به صورت دسته جمعی هستند بنابراین تعداد زیادی می توان باهم پرورش داداگرآن ها 500گرم باشند.

مابه ازای هر5 ماهی نر5ماهی ماده رادرتانک می گذاریم وجنس ماده رااصلاح 88نژادکرده ودرمخزن باهمدیگرمخلوط می کنند عموما ماماهی می گیریم که در همان روز نیاز به اصلاح نژاد آن داریم ماهی موقعی که گرفته می شود ودست زده می شوند استرس به آن ها وارد می شود وماتلاش می کنیم که تاحدممکن آن ها رابه ملایمی وصریح بشوییم واین اطمینان را می دهد که ماهمیشه پرورش واصلاح نژاد باموفقیت داشته باشیم وبعدماماهی را بی هوش می کنیم وآن هارا وزن می کنیم وهورمون به آن ها تزریق می کنیم واصلاح نژاد ترغیب می شود وهورمون رابا اچ سی جی رابه میزان 200ای یو /کیلو گرم به ماهی تزریق می کنند واین هورمون راتزریق می کنندکه بعداز36ساعت بعد عمل پرورش صورت بگیرد تنها ماده ها هستند که نیازبه تزریق دارند که تخم ریزی ترغیب شود وبعدازتزریق آن هارادرمخزن های مخروطی تخم ریزی 1400لیتری قرار می دهیم که گرمای 24درجه سانتی گراد دارد.

 اگرهرچیز طبق برنامه ریزی باشد ماهی به موقع پرورانده می شود وماتخم هارادرتانک بررسی می کنیم وسپس ماهیان تخم گذاررا برمیدارند معمولا سوف نقره ای ماهی ای است که بتوان دست کاری کردونه باروری خیلی بالا را ارزیابی کردعموما گونه آسان است برای پرورش همه ی تخم ها درمخزن های پرورش رها می کنیم که هچ شوندیامنتقل می کنندبه تانک ها ی مرحله یلاروی برای تبدیل تخم به لار وبعد ازشروع24-28ساعت رخ می دهد .

چنان چه رشد تاروها به سوی بچه ماهی های نارس وبچه های انگشت قد است ما غذایشان راباغذای مصنوعی تکمیل خواهیم کرد مقدار7الی9هفته بعدلاروهارابه سوی استخر رها می کنیم ورشددراستخرها وابسته به هواومقداربچه های انگشت قداست .  

مخلوط کردن ماهی                                  

سوف نقره ای بزرگترین ماهیان هستند ودرمیکس کردن می توان آن ها راباگونه های دیگرنگه داشت .

بسیاری از مردم باحداقل دوگونه درکنارهم نگه می دارند اگرمزرعه کوچک باشد واگرمزرعه خیلی بزرگ باشد گونه های زیادی باهمدیگرنگه می دارند مشکلی وجود ندارد برای میکس کردن .

گربه ماهی وسوف طلایی ونقره ای راباهم می توان نگه  داشت موقعی که میکس کردن انجام می شود بایستی معمولا مقدار50در50باشد همچنین برای مثال دریک مزرعه ی مگالیتری می توانیم ذخیره کنیم 100سوف نقره ای و100سوف طلایی .

دریک مزرعه کوچکترشما عموما داریدسوف نقره ای وسوف طلایی اما دریک مزرعه ی بزرگتروجود دارد سوف نقره ای وسوف طلایی وماهی باس(نوعی ماهی خاردار)

باس یک ماهی غارتگر وجنگنده است وسوف طلایی خودشان راخواهند خوردومیکس کردن مجددماهی باماهی غارتگر بزرگ مثل باس وسوف طلایی است .

صیدوگرفتن ماهی

وقتی شماسوف نقره ای انگشت قد رادرمزرعه رها می کنیم آن ها را نخواهیم دید آن ها ماهی محلی وبومی هستند وخیلی سریع وبا هوشند وآن ها قسمت کم عمق نخواهند گشت ویاشنا می کننددرطول سطح شبیه ماهی  قرمز.

غذای آن ها شناور است وتوصیه می شود که شما غذای آن ها رابه صورت پلت های مناسب بسازیدپلت ها هستند شناورکه ماهی رابهسطح خواهند آورد وشما می توانید آن ها راببینید.

پلت های سوف نقره ای تشکیل شده از غذاهای مرکب ازجانوران دریایی به طریق دیگریشما می توانید نان به آن ها تغذیه کنید .فقط چند تکه نان تکه کرده به تکه های مربع 25میلی متری درآورده است .

سوف نقره ای موجودی است عادت خوکه شما باید سعی بنمایید غذا به آن ها هرروز در یک زمان بدهید عموما بعدازظهر بهترین موقع برای غذا دهی است درحدود دو هفته همین کارانجام می شود وپرتاب غذا درروز درهمان نکته انجام باید بگیرد درآغاز شما آن ها رانخواهیداما بعدازیک هفته شما می توانید با صدای چلوپ چلوپ کردن آن ها راببینید وبعد ازدوهفته شما می توانید آن هاراکامل ببینید وآن ها درهرروز درهمان نکته به دنبال جستجوی غذا هستند.

+ نوشته شده در  ساعت   توسط mehdi_rajabi.dafsari  |